Joomla! extensies

Een van de pluspunten van Joomla! is dat er veel verschillende extensies (uitbereidingen) beschikbaar zijn. Deze extensies zorgen ervoor dat u de website naar eigen smaak kunt aanpassen. Een extensie voegt namelijk een extra functionaliteit toe aan een website. Voor bijna elke functionaliteit, zoals een offerteformulier of slideshow, worden meerdere varianten aangeboden op de Extensies pagina van Joomla.org.

Ongeveer 70% van de extensies is gratis. Voor de rest betaal je een kleine vergoeding. Let hier dus op bij het kiezen van een extensie. Het is vaak wel zo dat de ondersteuning bij een betaalde extensie beter en/of sneller is.

Soorten extensies

In Joomla's backend kunt u onder de noemer Extensie verschillende onderdelen installeren of activeren. Extensies zijn onder te verdelen in vier hoofdsoorten:

 • Componenten
 • Modules
 • Plugins
 • Templates

Een extensie kan zowel een component als een module en/of plugin bevatten.

Joomla Componenten

Een component is een zelfstandige applicatie die je toevoegt aan Joomla!. Denk hierbij aan een nieuwsbrief beheersysteem of een back-up programma voor je website. Componenten hebben ook vaak hun eigen menu-items om de gegevens gemakkelijk te kunnen beheren.

Modules voor Joomla

Modules zijn blokken met bijvoorbeeld een weergave van een offerteformulier of een slideshow. Deze blokken worden weergegeven naast de hoofdinhoud. Modules zijn vergelijkbaar met widgets van Wordpress.

Website Plugins

Plugins zijn meestal toevoegingen aan bestaande componenten die je kunt in- of uitschakelen. Om een voorbeeld te geven: een bijbehorende plugin bij een offerteformulier kan bijvoorbeeld een Captcha zijn.
Een plugin kan ook een kleine, zelfstandige, functie toevoegen. In dat geval zijn er meestal sprake van enkele configuratiemogelijkheden.

Extensies onderhouden

Hoe meer extensies u op uw website toevoegt, hoe meer tijd het zal kosten om deze extensies te onderhouden en bij te werken. Joomla! 3 controleert de mogelijkheid of er updates zijn. Echter dient de extensie hier wel voor ingericht te zijn. In de Extensie directory wordt dit aangegeven met een vinkje of kruisje bij "Uses updater". Door de gebruikte extensies regelmatig bij te werken, voorkomt u dat uw website gehackt wordt.

Joomla wordt over de hele wereld gebruikt. Om een complexe website te maken kunnen er verschillende extenties worden toegevoegd aan Joomla. Een aantal van onze favoriete extensies zijn:

Akeeba Backup
Akeeba Backup is een extensie waarmee u eigenhandig een backup kunt maken van uw website. In combinatie met Akeeba Kickstart kunt u de backup gemakkelijk terugzetten op uw website.
 
RSForm!(Pro)
RSform! is een extensie waarmee u gemakkelijk formulieren kunt maken voor op uw website. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een contactformulier of een offerteformulier. De betaalde versie (RSForm! Pro) biedt uitgebreidere functionaliteit dan de gratis versie, maar voor veel websites is dit zeker de moeite waard.
 
RSFirewall!
RSFirewall! is de meest geavanceerde extensie die uw website beschermt tegen hackers en indingers. RSFirewall! beschikt over verschillende tools waarmee u de website kan analyseren op zwakke punten.
 
Yootheme Widgetkit
Met behulp van Yootheme's Widgetkit kunt u gemakkelijk modules met dynamische inhoud creëren zoals slideshows en routekaarten. Inmiddels het Yootheme ook een opvolger op de befaamde widgetkit ontwikkeld; namelijk Yootheme Widgetkit 2!
 
Acymailing
Acymailing is een component waarmee u gemakkelijk uw nieuwsbrieven en marketing emails kan beheren. U kunt met behulp van Acymailing een mailing list opbouwen en met de Enterprise versie kunt u zelfs volledig geautomatiseerde/ geplande nieuwsbrieven versturen. 
 • temati-grey
 • samira rafaela-grey
 • VTG-grey
 • Orthoklinika-grey
 • Ophetstrand-grey
 • Greenwhat-grey
 • Green-compliance-grey
 • Bui Loempia-grey
 • ADS-grey
 • 2Donkey-grey